Datumveld handig groeperen in een draaitabel

Het zal regelmatig voorkomen dat er een datumveld zit in je brongegevens voor een draaitabel. In het onderstaande voorbeeld zie je verkoopstatistieken per dag.

Voorbeeld data

De eerste kolom is een datumveld. De sheet bevat zo’n duizend rijen. Een draaitabel is een prima hulpmiddel om deze gegevens overzichtelijk samen te vatten. Als je wil weten hoe je een draaitabel moet maken kijk dan nog eens hier.

In de draaitabel wil ik straks de mogelijkheid hebben om flexibel op maand, kwartaal en jaar te rapporteren. Normaliter zou ik daarvoor extra kolommen maken die op basis van de datum vervolgens de maand, het kwartaal en het jaar afleiden. Echter de draaitabel kan dit automatisch voor je doen.Op basis van de hierboven afgebeelde data heb ik de volgende draaitabel gemaakt:

Draaitabel uitgangspositie

Als ik nu met de rechter muisknop op eenĀ  datum klik dan krijg ik het volgende menu te zien:

Menu rechter muisknop

Kies ik nu voor “Groeperen…” dan laat Excel het volgende dialoogscherm zien:

Dialoogscherm groeperen

Je ziet dat Excel zelf heeft bepaald dat het om een datumveld gaat. We kunnen nu zelf kiezen uit of we op dag, maand, kwartaal of jaarniveau willen rapporteren. In dit voorbeeld kies ik voor de combinatie van jaren en maanden (dit doe ik door eerst op ‘Maanden’ te klikken en vervolgens met de [ctrl] toets ingedrukt op ‘Jaren’ te klikken). Als ik op [OK] klik, ziet mijn draaitabel er als volgt uit:

Resultaat na groeperen

Excel heeft de data nu keurig per jaar en per maand samengevat. Ook heeft het een extra veld ‘Jaren’ toegevoegd. Nu kan ik de lay-out van de draaitabel aanpassen. Het ‘Jaren’ veld gebruik ik als Rapportfilter, de maanden zet ik in de kolommen en in de rijen sleep ik het ‘schap’ en de ‘productgroep’. Daarna ziet mijn draaitabel er zo uit:

Eindresultaat

[outdated]

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren