Getallen optellen op basis van meerdere voorwaarden met SOMMEN.ALS

In het artikel “Getallen optellen op basis van meerdere voorwaarden“hebben we gezien hoe je met de functie SOMPRODUCT getallen kunt optellen op basis van meerdere voorwaarden. We gebruikten daarbij het volgende voorbeeld:

sommen.als

Het subtotaal voor regio Zuid en productgroep Fruit in cel E12 berekende we met de formule:

=SOMPRODUCT(–($B$3:$B$10=C12);–($D$3:$D$10=D12);$E$3:$E$10)

Vanaf Excel 2007 hebben we de beschikking over een goed alternatief: de functie SOMMEN.ALS(optelbereik; criteriabereik1; criteria1;…). In ons voorbeeld is het optelbereik de cellen E3:E10. Het criteriabereik voor de Regio is B3:B10, het criterium voor de Regio staat in cel C12. Het criteriabereik voor de Productgroep kunnen we vinden in D3:D10 en het bijbehorende criterium in cel D12. Dit leidt uiteindelijk tot de volgende formule:

=SOMMEN.ALS($E$3:$E$10;$B$3:$B$10;C12;$D$3:$D$10;D12)

sommen.als (resultaat)

Het voordeel van SOMMEN.ALS boven de SOMPRODUCT is dat de formule wat eenvoudiger is (de double unary is bijvoorbeeld niet nodig) en dat hij sneller rekent dan SOMPRODUCT. Het belangrijkste nadeel van SOMMEN.ALS is dat de functie niet werkt op cellen in een gesloten werkboek. Verder kun je met SOMMEN.ALS met maximaal 127 criteria werken. Voor SOMPRODUCT ligt dit maximum op 254.