Het gebruik van de Camera in Excel

Op de site werd de volgende vraag gesteld:

“Ik voer in Excel berekeningen uit. Afhankelijk van de uitkomst wil ik daar automatisch een afbeelding aan koppelen (= t.b.v. instructie naar anderen). Het te koppelen figuur is dus afhankelijk van de waarde van de berekening. Is dit mogelijk?”

Dit is mogelijk. In de komende artikelen zal ik aan de hand van een voorbeeld uitleggen hoe je dat kunt doen. Het resultaat komt er zo uit te zien:

resultaat

Als het resultaat groter dan 10 is, laat Excel het lachende gezichtje zien in cel G3 en anders het bedrukte.

Om dit te kunnen maken hebben we gereedschap nodig dat behoorlijk verstopt zit in Excel: de zgn. Camera.

camera

In dit artikel zal ik laten zien hoe je de Camera aan je knoppenbalk kunt toevoegen en wat je er vervolgens mee kunt doen. In een volgend artikel zal ik terugkomen op de bovenstaande vraag en laten zien hoe je onder andere met behulp van de Camera tot een oplossing kunt komen.

knoppenbalk-aanpassen

Je kunt de Camera toevoegen aan de knoppenbalk door op het pijltje rechtsonder te klikken, te kiezen voor ‘Knoppen toevoegen of verwijderen’ en vervolgens voor ‘Aanpassen…’.

Dialoogscherm-Aanpassen

In het volgende scherm kies je het tabje ‘Opdrachten’, de categorie ‘Extra’ en vervolgens de opdracht ‘Camera’ (hiervoor moet je wel een behoorlijk eind naar beneden scrollen). Nu sleep je met de muis de Camera uit het dialoogscherm naar je knoppenbalk. Daarna kun je het dialoogscherm weer sluiten en als alles goed is gegaan staat de Camera nu op je knoppenbalk. In het filmpje De knop ‘Camera’ toevoegen aan de knoppenbalk kun je de stappen nog eens bekijken.

Nu hebben we de Camera, maar wat kunnen we er mee doen. Met de Camera is het mogelijk om een foto te nemen van een willekeurige plek in je werkblad en deze op een andere plaats af te beelden. Het mooie is dat de geplakte afbeelding dynamisch is. Pas je iets aan op de plek waar je de foto van hebt genomen dan past Excel de afbeelding ook aan.

Een voorbeeld. Neem de onderstaande tabel.

voorbeeld-camera

Selecteer nu de cellen B2 t/m F11 (ga in cel B2 staan en gebruik de toetsencombinatie [Ctrl] + [*]). Klik op de Camera knop. De cursor verandert nu in een kruisje. Klik met dit kruisje in cel B13.

kopie-van-tabel

Pas je nu de lay-out van de tabel aan dan zorgt Excel er voor dat ook de afbeelding wordt bijgewerkt. Ook de afbeelding kun je bewerken. In het voorbeeld heb ik hem 180 graden gedraaid. Zoiets kan handig zijn als je een boekje moet maken waarin je meerdere overzichten op één pagina wil printen.

Eindresultaat

Van het uitvoeren van het bovenstaande voorbeeld heb ik ook een filmpje gemaakt.

BewarenBewaren