Hoe kan ik het aantal gefilterde rijen tellen?

Via de e-mail kreeg ik de volgende vraag:

“Hoe kan ik snel zien hoeveel regels er geselecteerd zijn met een autofilter? Stel ik heb een lijst met 4000 regels -> dat zie ik snel aan de regelnummers van excel; ik filter nu op een bepaald criterium en ik wil snel tellen hoeveel dat er zijn. Selecteren van de regels werkt niet want dan worden ook de verborgen rijen meegeteld…”

Het eerste antwoord op deze vraag is dat Excel dit automatisch voor je doet. Om dit te laten zien heb ik het volgende voorbeeld gemaakt.

voorbeeld-filter

Het is een tabel met 2 kolommen waarop ik een autofilter heb gezet (door ergens in de tabel te gaan staan en in het menu te kiezen voor Data -> Filter -> Autofilter). Door op het pijltje naast ‘Provincie’ te klikken, kun je Friesland kiezen. Excel laat vervolgens alleen de rijen dit Friesland bevatten zien. Meteen nadat je Friesland hebt gekozen informeert Excel je linksonder in beeld over het aantal rijen dat het heeft gefilterd.

Filter-melding-Excel

Hierbij moet je wel snel kijken, want zodra er iets anders in Excel gebeurt, is de melding verdwenen. Naast deze methode is er nog een andere die veel krachtiger is en meer flexibiliteit geeft. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de functie SUBTOTAAL (Engels: SUBTOTAL). In een volgend artikel zal ik deze methode verder uitleggen.