Minder fouten met de SOM functie

Het is algemeen bekend dat spreadsheet foutgevoelig zijn. Een van de meest voorkomende fouten is een SOM functie die niet meer naar het juiste bereik wijst. Deze fout ontstaat doordat er later rijen worden ingevoegd. Een voorbeeld van het ontstaan van deze fout zie je in het volgende filmpje.

[kml_flashembed movie=”https://www.zowerktexcel.nl/wp-content/uploads/2009/09/voorbeeld_fout_som_functie_v2.swf” height=”385″ width=”485″ /]

Zodra je onder de laatste waarde van de SOM functie een regel toevoegt, past Excel de formule niet meer aan.

Fout in SOM functie

We kunnen dit voorkomen door in het werkboek een benoemd bereik te definiëren dat altijd naar de direct bovenliggende cel verwijst. Hiervoor moeten we het volgende doen:

  1. We gaan naar de Formules tab op het lint en kiezen daar voor de knop Naam bepalen.Formules Naam bepalenIn Excel 2003 kiezen we InvoegenNaamDefiniëren.
  2. Het dialoogvenster Nieuwe naam verschijntnieuwe naam makenWe geven het bereik de naam BovenliggendeCel (of iedere willekeurige andere naam die voor jou duidelijk is), de naam is geldig in de hele werkmap en hij verwijst naar =!B16. Hier moet je goed opletten. In het voorbeeld hierboven is de actieve cel B17 (zie linksboven). De cel die hier direct bovenligt is B16. Omdat we willen dat deze ‘naam’ overal werkt, maken we een relatieve verwijzing (zonder $ tekens). Verder moet de ‘naam’ niet alleen op dit blad werken, maar op ieder blad in het werkboek. Vandaar dat we een ! aan B16 vooraf laten gaan. Als we de gegevens hebben ingevuld, kunnen we op OK klikken.
  3. Nu kunnen we de SOM formule aanpassen. Deze was =SOM(B2:B15). In deze formule vervangen we nu B15 door onze ‘naam’ BovenliggendeCel: =SOM(B2:BovenliggendeCel)

Als we nu een regel toevoegen, zul je zien dat Excel de SOM functie automatisch aanpast. Kijk maar eens naar het volgende filmpje.

[kml_flashembed movie=”https://www.zowerktexcel.nl/wp-content/uploads/2009/09/werking_bovenliggendecel.swf” height=”361″ width=”485″ /]