Snel lege cellen vullen op basis van bovenliggende cel

Het overkomt mij regelmatig dat ik nadat ik gegevens uit een andere toepassing heb gekopieerd naar Excel, geconfronteerd wordt met de volgende opmaak van een tabel.

Lege-cellen

Vaak wil ik de gegevens verder bewerken. Bijvoorbeeld door er een draaitabel van te maken. Echter een voorwaarde is dan wel dat er geen lege cellen zijn in kolom B. Er moet drie keer aardappelen, groente en fruit komen te staan. Met behulp van de volgende stappen kun je dit snel voor elkaar krijgen:

Selecteer het bereik B3 t/m B11. Gebruik vervolgens [F5] om het scherm ‘Ga naar’ op te roepen.

Ga-naar

In het geselecteerde bereik willen we alleen de lege cellen selecteren. Dit kan door op de knop [Speciaal…] te klikken en vervolgens te kiezen voor de optie ‘Lege waarden’.

Ga-naar-speciaal

Nadat je op [OK] hebt geklikt verdwijnt het dialoogscherm en zul je zien dat alleen de lege cellen zijn geselecteerd. Hierbij is cel B4 de actieve cel. In deze cel willen we de formule =B3 zetten. Hierbij moeten we wel oppassen dat de selectie niet verloren gaat. Doe daarom niks met je muis, maar tik het ‘=’ teken. Nu kun je met de muis cel B3 aanwijzen.

voer-formule-in

Nu moet Excel deze formule automatisch overnemen in de andere geselecteerde cellen. Dat is mogelijk door de formule ipv met [Enter] af te sluiten met [Ctrl] + [Enter]. Je ziet dan het volgende resultaat.

resultaat

Het enige wat we nu nog moeten doen, is het vervangen van de formules door waarden. Dit kan door de geselecteerde gegevens te kopiĆ«ren en daarna met behulp van ‘Plakken speciaal’ als waarden terug te plakken.

Als experiment heb ik hieronder een scherminstructie gemaakt die alle stappen nog een keer laat zien. Ik ben benieuwd of dit handig is. Laat me weten wat je er van vindt door onderaan dit artikel een reactie achter te laten.

[kml_flashembed movie=”https://www.zowerktexcel.nl/wp-content/uploads/2007/11/Lege cellen vullen.swf” height=”480″ width=”480″ quality=”autohigh” /]